Royal Park Hotel, Chilled Abalone, lifesyle news

大廚選用的大連鮮鮑魚,是中國鮑魚的極品,肉質不但嫩滑、味道亦較清甜。

每逢有什麼喜慶事,想大肆慶祝一番,都會說要去「鋸鮑魚」,可見在中國人心中,鮑魚是何等矜貴的食材!

每逢有什麼喜慶事,想大肆慶祝一番,都會說要去「鋸鮑魚」,可見在中國人心中,鮑魚是何等矜貴的食材!

怕自己在家煮鮑魚麻煩,可以去酒家吃,最近發現一價錢抵食之處,就是帝都酒店內的帝玉庭,他們特別選用大連鮮鮑魚,以創新烹調方法炮製六款鮑魚美饌,款款精緻怡人,同時保留鮑魚一貫鮮味,實行以尊貴鮑魚滿足追求奢華口味的一族。

『鮑魚狂熱』全選用新鮮鮑魚,鮮味突出,而大廚選用的大連鮮鮑魚,更是中國鮑魚的極品,肉質不但嫩滑、味道亦較清甜。大廚推介的菜式包括冷翡翠凍鮑魚($35)、芝士牛油煎鮑魚($138)、及鮑魚汁生扣鮮鮑魚($138)等。冷翡翠凍鮑魚,是一道冷盤,配上青瓜絲及紅番茄絲,最適合炎熱的夏日。

大廚用上鮮帶子製成上湯,令鮑魚鮮味更為突出。另一款推介芝士牛油煎鮑魚,新鮮活鮑魚加上意大利芝士粉,兩者完美結合,配以露荀及鍋巴,中西合璧的新派菜盡顯無限的創意。另一款重點推介為鮑魚汁生扣鮮鮑魚,鮮鮑魚以蠔油鮑魚汁燜煮,此汁醬由雞、豬骨熬三小時而成,可謂滴滴精華。其他精彩鮮鮑魚美食亦包括︰油泡鮮鮑魚($138)、砵油焗鮮鮑魚($138)及青瓜片煮鮮鮑魚($138)等。

地址: 香港沙田白鶴汀街八號帝都酒店一樓
訂座電話: 2694 3939

0

Shares

Text by Scarlett Woo