Marc Jacobs 的潮流宣言

在時裝界舉足輕重的 Marc Jacobs,告訴大家什麼是潮流。

領導全球時裝趨勢的 Marc Jacobs 告訴大家什麼是潮流。

領導全球時裝趨勢的 Marc Jacobs 告訴大家什麼是潮流。

Marc Jacobs 堅持認為根本上就沒有 “bad trends” 這回事,因為每個人也有權挑選喜歡的衣服造型,他還發現當中不少人還會以自己的衣著風格來配搭他的時裝。

Marc 哥說:「咩係潮流或者造型根本就唔重要,最緊要係有自己嘅一套風格,我覺得時裝潮流就好似『卡通世界』一樣,人人都响度玩緊襯衫遊戲,所以無一個潮流係錯嘅。」

「我唔會介意你著鄉下 look、傻仔 look,定係騎師l ook。後生仔永遠都鍾意模仿自己偶像嘅打扮,依家我地對佢地打扮嘅接受程度高左好多。」

當談及他的靈感來源,Marc 哥表示喜歡以 "youthful army" 為主題。

「我嘅時裝永遠青春、純潔又純樸。有 vintage 味道嘅衫、girly 感覺細節嘅泡泡袖設計,同埋oversized 嘅衫鈕。」

Marc Jacobs 設計的最新系列:

Marc Jacobs - 2010 秋冬紐約時裝展

Marc By Marc Jacobs - 2010 秋冬紐約時裝展

Louis Vuitton - 2010 秋冬巴黎時裝展

0

Shares

Text by translated by Vivian Lau