Roberto Cavalli 時裝事業源於「性」

Roberto Cavalli 的這個動作,有否讓大家想起一位國際巨星?

意大利時尚大師 Roberto Cavalli 日前自爆,因為一段風流往事,而間接讓他成為時裝設計師。

意大利時尚大師 Roberto Cavalli 日前自爆,因為一段風流往事,而間接讓他成為時裝設計師。

「我人生入面嘅第一場時裝騷,真係不知所謂!根本就同設計無關,我專登揀左個又靚又怕醜嘅女 model…梗係有同佢發生性關係啦…就係咁我就成為左 fashion designer。」Roberto 回憶著說。

其後,Roberto因為受到母親的催促,而選擇了與藝術有關的工作。

「十八歲嗰陣,媽媽同我講係時候搵返份工,當時唯一一樣我想做嘅嘢就係藝術。」Roberto 說。  

擁有上進心的 Roberto,亦清楚明白自己的事業路向:「我想要架靚車同埋享受人生,我知道如果可以為幫越多嘅衫設計印花圖案,我就可以搵到越多嘅錢。」

亦是因為這股推動力,Roberto Cavalli 發明出獨創的六色皮革印刷技術,讓他在時裝圈廣為人認識。

Roberto 對記者說:「我比 Hermes 嘅人睇,佢地話想買左個專利權,但係我就同自己講:『如果將我嘅 idea 加以改良,咁我咪可以响時裝界打響名堂!』嗰陣時,我重一啲時裝知識都無,淨係諗應該會幾好玩!」

0

Shares

Text by translated by Vivian Lau