時裝「新力軍」Oscar de la Renta

Oscar de la Renta 的時裝態度,值得一眾後輩學習。

現年 77 歲的 Oscar de la Renta 對於時裝,依舊抱著不斷的學習態度。

現年 77 歲的 Oscar de la Renta 對於時裝,依舊抱著不斷的學習態度。

Oscar de la Renta 表示,他相當著迷於時裝行業,並說會不斷學習直至精通所有知識。

「啲人問我會維持幾耐,我就會答佢地直至我學識晒所有要識嘅嘢為止。」Oscar 大師補充,「我係一個充滿好奇心的人,每一日都係一個學習過程,無一樣嘢比創造時裝更具挑戰。」

Oscar de la Renta 還承認他必需要勤力,因為今時今日的顧客實在有著太多的不同選擇。

「六十年代嗰陣,我啲客淨係會响一個地方買衫。依家嘅女士,已經唔會忠於一個牌子,因為佢地要透過時裝嚟表現出自我形象。」

最後還教路,「創作時裝係是了解每位職業女性嘅需要同渴望得到嘅嘢。」

Oscar de la Renta 2010/11 秋冬系列

Oscar de la Renta 2010 春夏系列

0

Shares

Text by translated by Vivian Lau