想當意大利新抱?Julio招親:要識唱識烹飪

男子組合Soler最近接受有線電視訪問,並在擔任顧問的意大利餐廳中一展廚藝。

提到為餐廳擔任顧問,Soler表示想將fusion飲食文化帶來香港。大孖Julio說:「我們爸爸是意大利人,但我們在澳門長大,吸收到不同文化,所以煮食都鍾意玩fusion,在傳統上加入不同口味。」

弟弟Dino主理的「吞拿魚意大利粉」看似簡單,但加入了橄欖等多種配料,非常惹味。Dino謙虛說:「唔知食客鍾唔鍾意,不過推出咗咁耐都仲賣緊,口碑應該唔錯掛。」Dino對意大利菜甚有研究,Julio更大爆:「Dino甚至閒時會在家中自己搓意粉,手勢拍得住大廚!」問Dino有否打算開設私房菜,Dino說:「如果做一定要放好多心機,暫時要專注做音樂,無時間搞,不過我好有興趣!都想趁後生完成呢個心願,唔係第時老咗味覺冇咁好。」Julio笑說:「我就有口福,次次Dino煮嘢食就等如有私房菜食喇!」

細孖Dino已娶妻,大孖Julio則未有著落。Julio唱歌既好聽又識煮飯,追女仔應該無難度,Julio苦笑道:「要搵個同我一樣又鍾意音樂又識煮飯嘅女仔都唔容易。傳統上意大利女仔一定要識煮飯,做我另一半都算係半個意大利新抱,唔識煮飯好難過屋企人嗰關。」

相關報導:

>> Soler大玩健身騷肌肉

0

Shares

Text by Scarlett Woo

Most Popular